EU sankční seznam kvůli Ukrajině rozšířila o pět osob

14.05.2018
Euroskop, čtk

O pět osob dnes Evropská unie rozšířila sankční seznam vytvořený kvůli krokům narušujícím uzemní celistvost a suverenitu Ukrajiny. Celkem se tak opatření týkají už 155 fyzických osob a 38 společností.

Nová jména přibyla kvůli roli těchto lidí při organizaci nedávných ruských prezidentských voleb na nelegálně anektovaném území Krymu, uvádí Rada EU. Jde o pětici funkcionářů volebních komisí Krymu a Sevastopolu. Opatření namířená proti nim sestávají ze zákazu návštěvy EU a zmrazení aktiv v unii.

Sankce uvalené v důsledku krize na východě Ukrajiny na jednotlivce a společnosti EU v březnu prodloužila o dalších šest měsíců; platit tak budou nejméně do 15. září. Zavedeny byly v březnu 2014 a prodlužovány jsou vždy po půl roce. Seznam těch, koho se sankce týkají, je průběžně upravován.

Cílené sankce vůči představitelům Ruské federace i ukrajinským separatistům nejsou jediným opatřením, které EU kvůli ukrajinské krizi přijala. V roce 2014 také zavedla sankce vůči určitým sektorům ruské ekonomiky, které aktuálně platí do konce července, dále zastavila prakticky veškerou spolupráci s Krymem a tamními podniky. Rusko na postup unie reagovalo vlastním opatřením, kterým například zakázala dovoz mnohých evropských potravinářských výrobků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek