Ministři tří zemí EU a Íránu jednali o záchraně jaderné dohody

16.05.2018
Euroskop, čtk

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová a ministři zahraničí Británie, Francie a Německa a Íránu se včera v Bruselu shodli na základních obrysech plánu k záchraně íránské jaderné dohody, již se rozhodl vypovědět americký prezident Donald Trump. Novinářům to řekla Mogheriniová, podle níž by konkrétní kroky mohly být dohodnuty v nejbližších týdnech. Šéf íránské diplomacie, který byl části jednání přítomen, je označil za dobrý začátek, pro osud dohody však podle něho budou klíčové následující týdny.

Zástupci EU se pokoušejí přesvědčit Teherán, aby principy dohody o omezení jaderného programu respektoval i po kroku Washingtonu z minulého týdne, kdy Trump oznámil, že USA od úmluvy odstoupí a na Írán uvalí tvrdé hospodářské sankce.

Írán už reagoval slovy, že pokud se nepodaří pokračování smlouvy zajistit, opět začne s obohacováním uranu.

Mogheriniová: EU chce dohodu udržet

Mogheriniová po jednání prohlásila, že je třeba zajistit pokračování evropského strategického zájmu. Skupina se podle ní včera dohodla, že mezi základní cíle bude patřit zajištění funkčnosti bankovních transakcí s Íránem či pokračování vývozu íránské ropy.

Unie sice podle ní nemůže poskytnout Teheránu právní ani ekonomické záruky, v nejbližších týdnech však přijde s opatřeními, která by situaci měla vyřešit.

„Budeme pracovat na tom, jak může EU dohodu udržet, zajistit své hospodářské zájmy i to, že Írán nezíská jaderné zbraně,“ poznamenala ještě před večerním jednáním.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek