EU je připravena jednat s USA o obchodu, chce výjimku z cel

18.05.2018

Evropská unie je připravena jednat se Spojenými státy o prohloubení spolupráce v energetice, reformě pravidel Světové obchodní organizace (WTO), o vzájemném uvolnění přístupu na trhy třeba pro automobily či o liberalizaci dostupu k veřejným zakázkám. Podmínkou ale je, že USA udělí EU trvalou výjimku z vysokých cel na dovoz oceli a hliníku. Novinářům to včera v Sofii řekli předseda unijních sumitů Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši deseti procent se na jaře rozhodla uvalit administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Komisařce pro obchod Cecilii Malmströmové se od té doby podařilo pro EU vyjednat dočasnou výjimku, která ale platí jen do konce května.

Unie ovšem trvá na stálém vyjmutí z cel. Jejich zdůvodnění obavami o bezpečnost USA pokládá totiž Evropa za absurdní. Rozhovory obou stran nadále intenzivně pokračují, EU ale uvádí, že nehodlá ustupovat hrozbám.

Tématem se ve středu večer a v noci na neformální večeři zabývali šéfové států a vlád evropského bloku a podle Tuska se jejich pohledy na věc zcela shodují.

EU je připravena jednat o liberalizaci obchodu

„EU je dokonce připravena s našimi americkými přáteli jednat o liberalizaci obchodu, ale jen pokud se USA rozhodnou udělit neomezenou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku,“ prohlásil včera Tusk.

Předseda Evropské komise Juncker jeho slova potvrdil a vypočetl stejné okruhy pro možné diskuse s americkou stranou, o nichž už dříve neoficiálně hovořili informovaní diplomaté.

Pokud EU výjimku získá, je podle šéfa Evropské komise připravena prohloubit vzájemnou spolupráci v energetice, především pokud se týká zkapalnělého zemního plynu.

Juncker: Chceme zlepšit vzájemný přístup na trhy

„Chceme se soustředit na dobrovolnou spolupráci regulačních orgánů obou stran, která by se děla mimo rámec obchodních jednání,“ pokračoval šéf unijní exekutivy. Unie je také podle Junckera připravena s USA, pokud si to bude Washington přát, jednat o reformě Světové obchodní organizace.

Mluvit by podle Junckera obě strany také mohly začít o tom, jak nejlépe vylepšit vzájemný přístup na trhy, především pro průmyslové výrobky včetně automobilů a autodílů, a jak zlepšit přístup k veřejným zakázkám.

„Naše čtyři body jsou velmi jasné… jsou jako báseň, také mluví samy za sebe. Uvidíme, jak náš poetický jazyk pochopí ve Washingtonu,“ dodal Juncker.

Sdílet tento příspěvek