Ministry EU čeká diskuse o budoucnosti obchodu s USA

22.05.2018
Euroskop, čtk

Necelý týden poté, co budoucnost obchodních vztahů mezi EU a USA probírali u večeře premiéři a prezidenti evropského bloku, čeká debata na stejné téma u oběda ministry zemí EU odpovědné za otázky mezinárodního obchodu. Na konci května totiž vyprší dočasná výjimka, kterou zatím unie dostala z amerických cel na dovoz oceli a hliníku.

Šéfové států a vlád zemí EU dali minulou středu v bulharské Sofii jasně najevo, že od americké strany očekávají trvalé vyjmutí z cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši deseti procent. Podle EU je jejich zdůvodnění bezpečnostními obavami ze strany USA absurdní.

Unie ale zároveň uvádí, že je připravená jednat o větší spolupráci v energetice, liberalizaci vzájemného obchodu, včetně snazšího přístupu na trh pro automobily a autodíly i reformě Světové obchodní organizace (WTO). Podmínkou je však právě ona trvalá výjimka.

Unie už ale také předložila WTO seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za cla na dovoz oceli a hliníku. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek