Mogheriniová: Dohoda s Íránem nemá alternativu

22.05.2018
Euroskop, čtk

Mezinárodní jaderná dohoda s Íránem, od které Spojené státy jednostranně odstoupily, neřeší všechny problémy, jinou alternativu ale nemá. Evropská unie chce proto v jejím dodržování pokračovat. V tiskovém prohlášení to včera oznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Reagovala tak na hrozbu amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, že Írán kvůli své zahraniční a jaderné politice pozná nevídaný finanční tlak.

„Evropská unie je a zůstane oddána plnému dodržování JCPOA (zkratka dohody s Íránem), dokud se Írán bude podřizovat všem závazkům souvisejícím s jaderným programem, jak teď i činí,“ konstatovala Mogheriniová.

„JCPOA je výsledkem více než desetiletého složitého a křehkého vyjednávání,“ uvedla také Mogheriniová. Doplnila, že dohoda nikdy nebyla připravována tak, aby řešila veškeré problémy, ale pro daný okruh záležitostí představuje nejlepší možný výsledek a rovnováhu.

Mogheriniová rovněž připomněla, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAEE) opakovaně potvrzuje, že Teherán dohodnut podmínky plní. Také uvedla, že dohodu podpořila i Rada bezpečnosti OSN. „Mezinárodní společenství očekává, že všechny strany dostojí svým závazkům,“ uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek