Evropský parlament schválil nová antidumpingová opatření

31.05.2018
Euroskop, čtk

Pokrok v boji s dumpingem v sociální oblasti a v oblasti životního prostředí by mělo přinést nové nařízení, které včera schválili na svém plenárním zasedání ve Štrasburku poslanci Evropského parlamentu. Právní úprava umožní Evropské unii zavést vyšší cla na dumpingové či subvencované dovozy ze třetích zemí. Český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) v rozhovoru s ČTK označil za důležité především zavedení sociálních a ekologických kritérií do definice dumpingu.

Změna by měla EU umožnit lépe reagovat v případě dumpingových dovozů ze třetích zemí. Nově bude moci v případě takového zboží uvalit vyšší cla. Zkracují se také některé lhůty pro zjišťování dumpingu.

Podle komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové, která v úterý před poslanci úpravu obhajovala, by nové opatření nemělo být trestem, „ale mělo by obnovit spravedlivou soutěž“.

„Jedná se o největší reformu nástrojů na ochranu obchodu EU za posledních třiadvacet let. Můžeme si nyní být jisti, že naše nástroje jsou přizpůsobeny modernímu obchodnímu systému 21. století,“ uvedl zpravodaj Christofer Fjellner.

Svoboda: Je správné definici dumpingu rozšířit

„Pro mě je zvlášť důležité, že se i rozšiřuje definice dumpingu jako takového o sociální a ekologická kritéria,“ řekl ČTK europoslanec Pavel Svoboda a vysvětlil, že doposud se rozdíly v cenách zjišťovaly jen na základě nákladů na jedné či druhé straně.

„A teď bude možné oficiálně i zohledňovat, zda ta vyvážející strana také uplatňuje odpovídající ekologické standardy, které něco stojí, zda má odpovídající sociální standardy, které něco stojí,“ dodal.

Cílem nařízení je podle něj i to přimět obchodní partnery EU, aby se unijním sociálním a ekologickým standardům přiblížili. „Jinak je Evropa nekonkurenceschopná,“ dodal.

V platnost by nařízení mělo vstoupit v první polovině června. Včera odhlasovaná opatření doplňují antidumpingová pravidla Evropské unie schválená loni v listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek