EU, Kanada i Mexiko se budou bránit novým americkým clům

01.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie, Kanada i Mexiko se budou bránit novým clům na ocel a hliník, která vůči nim ode dneška začínají uplatňovat Spojené státy. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier upozornil, že EU by mohla svůj postup s Kanadou a Mexikem koordinovat. Na finančních trzích nyní panují obavy z vypuknutí globální obchodní války.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek označil postup USA za zcela nepřijatelný a uvedl, že EU bude bránit své zájmy v souladu s mezinárodním obchodním právem. Již dnes by Evropská komise měla zahájit právní kroky u Světové obchodní organizace (WTO).

EU připravila seznam možných odvetných cel

EU už dříve představila desetistránkový seznam amerického zboží, které by se mohlo stát terčem odvetných cel. Seznam zahrnuje širokou škálu produktů od potravin a oděvů po průmyslové výrobky. Figurují na něm například džínsy, trička, bourbon, pomerančový džus, kosmetika, motocykly či rekreační plavidla.

Podle agentury Reuters členské země EU podporují plán Evropské komise zavést cla na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (72 miliard Kč). Francie uvedla, že konečná podoba unijních protiopatření by měla být hotova do poloviny června.

Kanada již oznámila, že od 1. července zavede odvetná cla na americké zboží v celkové hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (283 miliard korun). Kromě ocelářských výrobků bude jejich terčem řada dalších produktů, včetně potravin a nápojů.

Rovněž Mexiko zveřejnilo seznam položek, na které hodlá uvalit cla. Zahrnuje například ocelářské výrobky, masné produkty, sýry či ovoce. Podle vlády budou odvetná opatření v platnosti, dokud USA cla na ocel a hliník nezruší.

Výjimky nebudou prodlouženy

Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník již 23. března. Evropská unie, Kanada a Mexiko ovšem měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimky, které k dnešnímu dni vypršely. Americký ministr obchodu Wilbur Ross ve čtvrtek oznámil, že výjimky nebudou prodlouženy.

Čína již začátkem dubna zavedla odvetná cla ve výši až 25 procent na 128 výrobků ze Spojených států. Čínská cla se týkají mimo jiné amerického mraženého vepřového, vína, některého ovoce a ořechů.

Americký prezident Donald Trump k březnovému zavedení sankcí na ocel a hliník využil zákona z roku 1962, který mu umožňuje uvalit cla v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. Zdůvodnění obavami o bezpečnost USA však Evropa pokládá za absurdní. „Ačkoli Spojené státy označují tato opatření jako bezpečnostní, jsou to v podstatě ochranná opatření,“ uvedla dříve EU.

Ochranná cla mohou být podle pravidel Světové obchodní organizace zavedena u dovozu určitého produktu v případě, že jeho výrobcům v dané zemi hrozí vážná újma v důsledku náhlého nárůstu importu. Ve Spojených státech však podle kritiků amerických cel na ocel a hliník žádná taková hrozba neexistuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek