EU obnovila jednání s obchodním blokem Mercosur

04.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie a jihoamerický obchodní blok Mercosur zahájily nové kolo obchodních jednání. Mezi diplomaty zatím převažuje optimismus, že po téměř 20 letech rozhovorů by se vyjednavači mohli přiblížit k dohodě, píše agentura Reuters.

Protože obchodní jednání se Spojenými státy po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem zamrzla, EU obrací pozornost na další velké ekonomiky. Podařilo se jí již uzavřít dohody s Japonskem a Mexikem. Dalším cílem je Mercosur, který sdružuje Argentinu, Brazílii, Paraguay a Uruguay a je čtvrtým největším obchodním blokem na světě. Dodatečným impulsem pro jednání se stalo i omezení dovozu ocele a hliníku do USA.

„Nikdy jsme nebyli tak blízko. Je tu začátek konce,“ řekl jeden z evropských diplomatů agentuře Reuters. Dodal, že obě strany nyní lépe rozumějí vzájemným omezením.

Pokud se týká snížení cel, mohla by to pro EU být zatím nejlukrativnější obchodní dohoda. Úspory by mohly být třikrát větší než u dohod s Kanadou a Japonskem dohromady. Předchozí, dubnové kolo rozhovorů však skončilo s jen omezeným pokrokem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek