Turecko neplní kritéria Evropské unie

04.08.2005

Do zahájení přístupových jednání s Evropskou unií zbývají jen dva měsíce, avšak Turecko stále nesplňuje všechna politická kritéria.

Turecko neplní kritéria Evropské unie

Do zahájení přístupových jednání s Evropskou unií zbývají jen dva měsíce, avšak Turecko stále nesplňuje všechna politická kritéria.
„Hlavním nedostatkem je chybějící legislativní rámec, který by i v praxi zaručoval náboženskou svobodu,“ kritizuje zemi komisař unie pro otázky rozšíření, Olli Rehn v dopise, který má k dispozici německý deník Handelsblatt.
I navzdory opakovaným napomenutím chce podle něj Ankara chybějící legislativu dohnat až v říjnu, tedy po zahájení jednání, naplánovaném na 3. října.

Zda bude tento termín dodržen, však není jasné. Kvůli nedodržování politických kritérií muslimskou zemi stále více kritizují i ochránci lidských práv a církev.
„Komise klade na splnění požadavků velký důraz,“ řekl komisař Rehn. Na nedostatky v novém zákonu o církvích přitom tureckého ministra zahraničí Abdulláha Güla upozorňoval již v červnu.
Zákon měl umožňovat legální existenci křesťanským obcím v Turecku, které dnes čítají zhruba 110 tisíc členů. Návrh zákona podle Rehna sice znamená pokrok, ale „neumožňuje problém dostatečně a uspokojivě vyřešit“.
Křesťanské obce nemohou nabýt právní formu, což je nejdůležitější požadavek komise. Nejasná je také otázka vzdělávání duchovních a neustále probíhá i konfiskace a prodej majetku křesťanských obcí v Turecku.

Gül se kritice brání. Vláda se podle něj snaží požadavky komise naplnit. Kvůli chystané letní přestávce v parlamentu ale bude možné legislativu schválit až v říjnu. To je pro komisi pozdě. Již 9. listopadu chce totiž vydat další zprávu o pokrocích, které Turecko dělá.
Náboženská svoboda není v přístupových jednáních samostatnou kapitolou. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan varoval, aby si unie při jednáních nevytvářela image „křesťanského klubu“.
Vatikán naopak kritizuje Turecko, že má „fobii z křesťanství“. Podle jeho vyslance, arcibiskupa Edmonda Farhata, existuje v zemi náboženská svoboda jen na papíře.
(HB, bb)

Sdílet tento příspěvek