EU přijala normu na ochranu svých firem před sankcemi vůči Íránu

07.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise včera přijala normu, která by měla evropským firmám pomoci vyrovnat se s důsledky amerických sankcí vůči Íránu. Reagovala tak na krok amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se rozhodl odstoupit od jaderné dohody s Teheránem, informovala agentura AFP. Opatření využívá postup aplikovaný unií už v roce 1996, kdy USA zpřísnily sankce vůči Kubě.

Norma umožní EU neuznávat a nevykonávat se sankcemi související rozsudky amerických soudů a nerespektovat požadavky vyplývající ze sankcí, včetně dožádání ze strany amerických soudů. Evropským firmám dává rovněž právo žádat o odškodnění za sankce.

Norma použitá v případě Kuby musela být značně upravena, aby se mohla použít na Írán, uvedla agentura AFP. Pokud se proti ní do dvou měsíců nepostaví některá z členských zemí či Evropský parlament, vstoupí v platnost. Stát by se tak tedy mělo nejpozději na počátku srpna.

Evropská unie s Trumpovým rozhodnutím odstoupit od jaderné dohody a znovu zavést hospodářské sankce vůči Íránu nesouhlasí a chce stejně jako země, které dohodu s Íránem podepsaly (Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko), udržet dokument při životě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek