Turecko odmítá nové podmínky EU

05.08.2005

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sdělil, že Turecko nepřijme žádné nové podmínky pro vstup do Evropské unie.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan včera řekl, že Turecko nepřijme žádné nové podmínky pro vstup do Evropské unie. Kritizoval francouzské představitele, že se zmínili o možnosti odložit zahájení vstupních rozhovorů, pokud Ankara neuzná Kypr.
Turecko minulý týden podepsalo protokol, jímž se rozšiřuje celní unie s původní Evropskou unií na deset nových členů. Ankara ale k dokumentu připojila prohlášení, podle něhož to neznamená uznání Kyperské republiky, tedy vlády řecké části ostrova.

Francouzský premiér Dominique de Villepin v úterý prohlásil, že Turecko musí před zahájením vstupních rozhovorů uznat Kyperskou republiku. Zmínil se přitom o možnosti odložit začátek jednání plánovaný na 3. října. Pozici šéfa vlády podpořil i prezident Jacques Chirac.
Ankara odmítá uznat řeckokyperskou část ostrova, která vstoupila v roce 2004 do EU, dokud nebude vyřešen kyperský konflikt. V loňském referendu řeckokyperská část odmítla plán OSN na sjednocení ostrova, zatímco kyperští Turci jej podpořili.

Podle výsledků červencového průzkumu veřejného mínění Eurobarometr je proti přijetí Turecka do EU 52 procent obyvatel unie, pro jen 35 procent.

Sdílet tento příspěvek