Merkelová: EU přijme protiopatření proti americkým clům

11.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie přijme protiopatření v reakci na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Řekla to včera německá kancléřka Angela Merkelová, která zároveň vyjádřila politování nad náhlým odvoláním podpory amerického prezidenta Donalda Trumpa závěrečnému komuniké z víkendového summitu G7 v Kanadě.

„Odvolání takříkajíc prostřednictvím tweetu je samozřejmě… alarmující a trochu skličující,“ řekla Merkelová televizi ARD. Dodala, že podobně jako Kanada připravuje také EU protiopatření proti americkým clům.

Trump oznámil své stažení podpory už tak velmi opatrně formulovaného závěrečného prohlášení ze summitu G7 v noci na dnešek prostřednictvím twitteru. V příspěvcích se navíc nevybíravě vyjádřil na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua. Sedm průmyslových mocností se po jednáních v závěrečném komuniké mimo jiné zavázalo, že budou bojovat s protekcionismem a zmodernizují Světovou obchodní organizaci (WTO), aby byla spravedlivější.

Klopotně dosažený kompromis nejdříve schválili všichni členové skupiny G7, kterou tvoří USA, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Itálie, Francie a rovněž Evropská unie jako celek, nakonec ale dohodu popřel Trump.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek