EU, Británie i Francie uvítaly výsledek jednání Trumpa s Kimem

12.06.2018
Euroskop, čtk

Výsledek summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem dnes přivítaly Evropská unie, Británie i Francie. Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové se potvrdilo dlouhodobé přesvědčení EU, že trvalého míru na Korejském poloostrově lze dosáhnout jen pomocí diplomacie.

„Jít cestou diplomacie je výzvou, ale vždy se vyplatí,“ uvedla v reakci na summit Trumpa s Kimem Mogheriniová. Cíl je podle ní nadále jasný a to „úplné, ověřitelné a nezvratné jaderné odzbrojení“ na Korejském poloostrově.

Společné prohlášení, které dnes v Singapuru americký prezident a severokorejský vůdce podepsali, je podle šéfky unijní diplomacie znamením, že tohoto cíle lze dosáhnout.

Johnson: Summit je krok ke stabilitě

„Vítáme, že se prezident Trump a Kim Čong-un setkali na konstruktivním summitu. Je to důležitý krok ke stabilitě regionu, který je důležitý pro celosvětový hospodářský růst,“ uvedl v prohlášení britský ministr zahraničí Boris Johnson, podle kterého ale zbývá ještě mnoho práce. „Doufáme, že Kim bude nadále jednat v dobré víře, aby se dosáhlo úplné, ověřitelné a nezvratné denuklearizace,“ dodal Johnson.

Dokument, který dnes Trump a Kim podepsali, je podle francouzské ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauové „významným krokem“.

Zároveň vyjádřila politování nad chováním USA, které jednají se Severní Koreou, zatímco jadernou dohodu s Íránem v květnu vypověděly. Podpis dokumentu s Kimem podle Loiseauové „prakticky odměňuje někoho, kdo jednal proti všem mezinárodním dohodám“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek