Komise chce cla na dovoz z USA v platnosti na počátku července

15.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise v příštích dnech přijme právní úpravy potřebné k zavedení cel na některé americké zboží dovážené do EU. Cílem je podle mluvčího EK Margaritise Schinase, aby opatření, kterými unie reaguje na nová cla na dovoz oceli a hliníku do USA, platila nejpozději na počátku příštího měsíce.

Schinas dnes za důležitý krok k jejich přijetí označil čtvrteční jednomyslnou podporu členských zemí Evropské unie celému plánu. Komise navrhla zavést cla na americké zboží dovážené do EU v objemu 2,8 miliardy eur (72 miliard Kč) ročně. Nová evropská cla ve výši 25 procent se dotknou vybraných výrobků z USA, včetně whisky, džín nebo motocyklů.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

Kanada následně oznámila, že od 1. července zavede odvetná cla na americké zboží v celkové hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard Kč). Kromě ocelářských výrobků bude jejich terčem řada dalších produktů, včetně potravin a nápojů. Také Mexiko se rozhodlo uvalit cla na dovoz ocelářských a některých potravinářských produktů ze Spojených států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek