Merkelová a Macron chtějí užší zahraniční politiku EU

20.06.2018
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron chtějí užší zahraniční politiku Evropské unie, v níž nebude nutné vždy rozhodovat jednomyslně. Požadují také vytvoření společných intervenčních sil a větší solidaritu při řešení problemtiky migrace. Oba politici to včera řekli na tiskové konferenci po společném jednání na zámku Meseberg severně od Berlína.

„Otevíráme novou kapitolu,“ prohlásila Merkelová po několikahodinovém rozhovoru s Macronem o reformách Evropské unie a eurozóny. „Potřebujeme evropské odpovědi. Vede nás vědomí, že Evropa musí najít svoje místo v multilaterálním světě,“ poznamenala.

Aby se Evropská unie mohla důrazněji zasazovat za svá přesvědčení, za mír nebo životní prostředí, potřebuje podle obou politiků užší spolupráci v zahraniční, bezpečnostní a obranné politice.

Musí také reformovat svůj azylový systém, který musí být podle Macrona efektivnější a solidárnější. Součástí změn má být výrazné posílení Evropské agentury pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex) i lepší spolupráce se zeměmi původu běženců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek