Drulák: EU by neměla v obraně hlasovat kvalifikovanou většinou

21.06.2018
Euroskop

Evropská unie není připravená na hlasování kvalifikovanou většinou v otázkách obranné a bezpečnostní politiky. Uvedl to velvyslanec České republiky ve Francii Petr Drulák na odborném panelu, který proběhnul ve čtvrtek 21. června v rámci konference Prague European Summit. Panel s názvem „The EU’s Global Role: Capacities, Credibility and Coherence“ se věnoval postavení EU na mezinárodní scéně.

Podle Druláka si Evropská unie nemůže udržet prosperitu, aniž by byla schopná chránit svoje zájmy. Její slabostí je ale nedostatek politické jednoty, který brání rozvoji společných vojenských kapacit.

Na druhou stranu se ale státům EU podle Druláka v poslední době dařilo formulovat společnou pozici k mezinárodně-politickým otázkám, jako byla například anexe Krymu Ruskem nebo jaderná dohoda s Íránem. „My Evropané potřebujeme být ke spolupráci donuceni někým zvenčí,“ tvrdí Drulák.

„Evropa je politický obr, ale vojenský trpaslík,“ myslí si Josef Janning z berlínského think-tanku European Council on Foreign Relations. Připomněl také, že v otázce vojenské síly Unie nelze jednoduše sečíst sílu jednotlivých států. EU má navíc podle něj tendenci se v zahraničí příliš neangažovat, dokud se jí problémy bytostně nedotýkají.

Elena Korostelevová, profesorka a ředitelka Global Europe Centre na Univerzitě v Kentu, upozornila, že v době nekonvenčních konfliktů už nezáleží jen na množství vojenských kapacit, ale spíš na jejich struktuře a spolupráci států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek