EU zakázala dovoz drůbeže z Ruska a Kazachstánu

08.08.2005

Evropská unie zakáže dovoz drůbeže, jiných ptáků a ostatních produktů z drůbeže z Ruska a Kazachstánu. K tomuto kroku se Unie rozhodla kvůli prevenci přenesení ptačí chřipky do Evropy.

Evropská unie zakáže dovoz drůbeže, jiných ptáků a ostatních produktů z drůbeže z Ruska a Kazachstánu. K tomuto kroku se Unie rozhodla kvůli prevenci přenesení ptačí chřipky do Evropy. Jedná se ale o zákaz preventivní – Unie z těchto oblastí drůbež nedováží.

Členské státy mají zákaz schválit do příštího pátku – od tohoto dne by měl být zákaz také účinný. O nebezpečí zavlečení ptačí chřipky z Ruska do Evropy, varovalo ruské Ministerstvo pro mimořádné situace. Chorobu by podle ruských úřadů mohli rozšířit i tažní ptáci, kteří se na podzim stěhují ze Sibiře k Černému a Kaspickému moři.

V současné době je zákaz drůbeže a drůbežích výrobků zakázán z Thajska, Hong Kongu a Číny. Ptačí chřipka byla potvrzena i v Rusku a Kazachstánu.

Ptačí chřipka je nebezpečná člověku – vir může zmutovat do smrtící formy. Ptačí chřipkou se první lidé nakazili v roce 1997. Všechny případy vznikly přenosem z drůbeže na člověka. Zatím se neprokázal žádný případ přímého přenosu nemoci z člověka na člověka.

Sdílet tento příspěvek