Komise doufá, že Turecko zůstane v zásadních otázkách partnerem

26.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) doufá, že Turecko zůstane přesvědčeným partnerem Evropské unie v klíčových otázkách společného zájmu, jako je bezpečnost, migrace, regionální stabilita a boj proti terorismu. V souvislosti s výsledkem nedělních voleb v Turecku to včera novinářům v Bruselu řekl mluvčí komise Margaritis Schinas.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svůj mandát v neděli obhájil už v prvním kole voleb, a u moci tak zůstane dalších pět let. Vztahy mezi EU a Tureckem, které je stále kandidátem na členství v evropském bloku, jsou v posledních letech stále napjatější.

EU kritizuje sílící Erdoganovy autokratické tendence a jeho tvrdý postup vůči opozici či médiím, Ankara naopak nešetří ostrými slovy na evropskou adresu.

Pro unii je však země dál zásadním partnerem například v migrační krizi, kdy dohoda s Ankarou v zásadě zastavila příchody migrantů z Blízkého východu.

Stoltenberg: Turecko je významný člen NATO

V Lucembursku při příchodu na jednání s ministry obrany a zahraničí EU generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Erdoganovi poblahopřál ke zvolení a Turkům k vysoké volební účasti. Turecko je členem Severoatlantické aliance, podle Stoltenberga navíc z mnoha důvodů členem významným.

Generální tajemník NATO také připomněl strategickou polohu země na hranicích s Černým mořem, a tedy Ruskem, a také s Irákem a Sýrií na jihu. „Turecko bylo významné v boji s terorismem, v boji s Islámským státem. Využívali jsme k zásahům v Iráku a Sýrii tureckou infrastrukturu,“ podotkl Stoltenberg.

NATO je ale podle něj také založeno na základních hodnotách jako je demokracie a svoboda a ty prý generální tajemník zdůrazňuje při svých návštěvách hlavních měst aliance, včetně Ankary. Lídři zemí NATO se příští měsíc sejdou v Bruselu na summitu bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek