Unie nechce jednat o vstupu Turecka ani úpravě celní unie

27.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie zatím nepokročí v přístupových rozhovorech s Tureckem. Nebude ani jednat o rozšíření vzájemné celní unie. V úterý o tom v Lucemburku rozhodli ministři zemí osmadvacítky. Těm vadí autoritářské rysy režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Přijaté prohlášení uvádí, že se Turecko EU dále vzdaluje. Ministři kritizují úpadek právního státu a represe proti novinářům a opozici. Vyzývají také Ankaru, aby normalizovala své vztahy s Kyprem.

Přístupové rozhovory jsou podle prohlášení na mrtvém bodě. Další jejich kapitoly nehodlají ministři otevírat ani uzavírat. Nepočítají ani s modernizací celní unie.

Podle agentury DPA ale nezískal většinovou podporu rakouský požadavek, aby se přístupové rozhovory oficiálně ukončily.

Složitost rozhovorů a otázka Kypru

Turecko požádalo o členství v unii již v roce 1987 a od roku 1999 má status kandidáta. Vstupní rozhovory s Ankarou zahájila EU v roce 2005. Jednání ale postupují velmi pomalu mimo jiné kvůli porušování lidských práv v Turecku.

Rozhovory blokoval také Kypr, respektive jeho řecká část, která považuje Ankaru za okupanta severní části ostrova. Oživení rozhovorů ale Brusel Ankaře slíbil za pomoc při zvládání migrační krize.

Celní unie mezi Tureckem a EU funguje od roku 1996. Vztahuje se ale pouze na průmyslové výrobky a zpracované zemědělské produkty. Ankara považuje její současnou podobu za nevýhodnou a dlouhodobě volá po tom, aby zahrnovala i zemědělství a služby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek