Turecký koordinátor vstupu do EU rezignoval

08.08.2005

Učinil tak pouhé dva měsíce před plánovaným zahájením vstupních rozhovorů. Důvodem jeho odstoupení je nespokojenost s přípravami země na vstup do unie.

Turecký diplomat zodpovědný za koordinaci tureckých vstupních rozhovorů s Evropskou unií odstoupil v pátek z funkce. Murat Sungar tak předložil svou rezignaci pouhé dva měsíce před plánovaným zahájením rozhovorů.

Jako oficiální důvod své rezignace Sungar uvedl osobní důvody, turecký tisk ovšem spekuluje, že za jeho odstoupením stojí vágnost Ankary v otázce přístupových rozhovorů. Přípravy na rozhovory totiž v Turecku neprobíhají podle plánu. Podle tureckého listu Daily News si Sungar již delší dobu stěžoval na „permanentní nejistotu a zmatek“ v přípravách země na vstupní rozhovory, které by měly začít 3.října.

Zmíněnou nejistotu minulý týden ještě více prohloubil francouzský premiér Dominique de Villepin, který uvedl, že unie nemůže začít vstupní rozhovory, pokud Turecko neuzná Kypr. Argumentoval tím, že do unie nemůže vstoupit země, která neuznává jeden z členských států. Ankara ovšem slovy svého premiéra Erdogana všechny další podmínky vstupu do bloku odmítá. Oficiální podmínky k zahájení vstupních rozhovorů již splnila podpisem protokolu o rozšíření vzájemných vztahů na všech 25 členů Evropské unie, včetně Kypru.

Tvrzení o neuznání Kypru, které je obsaženo v protokolu, tedy technicky zahájení rozhovorů nezamezuje. Také zástupci Evropské komise věří v začátek rozhovorů v plánovaném termínu a Villepinovo stanovisko na jejich odložení nebude mít žádný vliv. Francie má ovšem právo, stejně jako ostatní členské země, právo vstup Turecka do EU vetovat.

Otázka tureckého vstupu do unie nabrala na významu po referendech o přijetí euroústavy v Nizozemsku a Francii, jejichž neúspěch byl dáván za vinu mimo jiné rozšiřování EU. Turecký vstup do EU bude také hlavním tématem neformální schůzky ministrů zahraničí členských zemí na začátku září.

Sdílet tento příspěvek