EU varovala USA před cly na dovoz automobilů

02.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie varovala Spojené státy, že uvalením dovozních cel na automobily a jejich díly by poškodily vlastní automobilový průmysl a pravděpodobně přiměly obchodní partnery k odvetným opatřením. Ta by se pak dotkla amerického exportu v hodnotě 294 miliard dolarů (6,6 bilionu Kč). Podle agentury Reuters se to píše v desetistránkovém dopisu, který byl v pátek zaslán americkému ministerstvu obchodu.

Americká vláda začala v květnu na pokyn prezidenta Donalda Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost. To by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington v březnu začal uplatňovat na dovoz oceli a hliníku.

Trump při květnovém setkání se zástupci automobilek uvedl, že na některá auta plánuje uvalit cla 20 až 25 procent.

Hrozba cel na dovoz automobilů

Minulý měsíc americký prezident pohrozil Evropské unii dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranářská opatření proti Spojeným státům. Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen následně varoval, že EU na případné zvýšení cel na dovoz aut do USA odpoví vlastními kroky.

EU podle Reuters v dopise tvrdí, že nová americká cla na dovoz automobilů a jejich dílů by byla neospravedlnitelná a nedávala by žádný ekonomický smysl. Upozorňuje, že evropské automobilky v USA vyrábějí zhruba 2,9 milionu aut ročně, a podporují tak až 420.000 pracovních míst.

Dovoz aut do USA podle dopisu v posledních letech nezaznamenal žádnou dramatickou expanzi a zvyšoval se zhruba v souladu s růstem amerického automobilového trhu. Dopis rovněž poukazuje na „slabou“ souvislost mezi automobilovým průmyslem a národní bezpečností.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek