Evropa zuří – Írán obnovil jaderný program

09.08.2005
Francie a Velká Británie jsou obnovením programu „silně znepokojeni“. Vyzvaly proto mezinárodní společenství ke spolupráci v postupu proti íránské straně.

Írán oznámil, že obnovil činnost v jaderném provozu na zpracování uranu u Isfahánu. Tuto zprávu potvrdila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Francie a Velká Británie jsou zprávou „silně znepokojeni“. Vyzvaly proto mezinárodní společenství ke spolupráci v postupu proti íránské straně.

Podle francouzského ministra zahraničí Philippa Douste- Blazyho vyvolal obnovením obohacování uranu „vážnou krizi“. Vyzval mezinárodní společenství, aby „projevilo jednotný postoj proti svévolnému postupu Íránu“. Nejlepší to podle něj bude na úterní schůzce guvernérů MAAE, sídlící ve Vídni.

Podle ministra jde o jasné porušení Pařížských dohod a rezolucí MAAE. Krok íránské strany podle něj pouze prohloubil pochybnosti o cílech íránského jaderného programu.

Velmi znepokojeni jsou také Britové. „Litujeme, že Írán odmítl řešení navrhované evropskou trojkou (Francie, Británie a Německo) a jsme velmi znepokojeni zprávami, že Teherán znovu spustil obohacovací zařízení v Isfahánu,“ uvedl náměstek britského ministra zahraničí Ian Person.


Evropská trojka (E3) navrhla Íránu dodávky hotového paliva do jeho jaderné elektrárny, když se zřekne vlastního obohacování uranu. Tento proces lze totiž využívat jak k výrobě paliva, tak jaderných zbraní. Írán však nabídku odmítl jako nedostatečnou a oficiálně dnes velvyslancům E3 v Teheránu předal zamítavou odpověď.
Íránské vedení přistoupilo k tomuto kroku navzdory varování Evropské unie, že takové rozhodnutí přiměje Radu bezpečnosti OSN k projednání případu a následně pravděpodobně i k vyhlášení sankcí vůči Teheránu.

Sdílet tento příspěvek