Země EU podpořily opatření na omezení dovozu oceli

09.07.2018
Euroskop, čtk

Země Evropské unie schválily předběžná opatření navržená Evropskou komisí (EK), jejichž cílem je zabránit případnému prudkému růstu dovozu oceli do regionu po rozhodnutí Spojených států uvalit cla na dovoz oceli a hliníku. Opatření jsou kombinací systému kvót a cel, informovala minulý týden agentura Reuters.

Rozhodnutí Spojených států uvalit cla na dovoz oceli a hliníku vyvolalo obavy, že dosavadní dovozci oceli do USA budou hledat nové trhy a mohli by svou ocelí zaplavit Evropu. Navržená opatření mají právě této hrozbě zabránit.

„Cílem je zabránit negativním dopadům přesunu obchodu, a současně udržet tradiční nabídku a efektivní konkurenci na trhu EU,“ uvedl mluvčí Evropské komise. Současní dovozci mají mít stanovené kvóty, které budou vycházet z výše dovozu v posledních letech. Po překročení kvóty bude na další dovoz uvaleno clo 25 procent, uvedl zdroj obeznámený s návrhem.

Pro návrh se vyslovilo celkem 25 zemí EU. Tři země se zdržely, upozornil zdroj.

Komise šetří výrobky z oceli

Komise, která dohlíží na obchodní politiku v EU, zahájila vyšetřování týkající se 28 druhů oceli a výrobků z ní, aby zhodnotila dopady změn na trhu. Hned na začátku vyšetřování EK poznamenala, že dovoz dotčených výrobků vzrostl z 18,8 milionu tun v roce 2013 na loňských 30,6 milionu tun a výrazně překročil růst domácí produkce.

Vyšetřování ze strany komise sice ještě neskončilo, mezinárodní pravidla však umožňují, aby EU zavedla až na 200 dní prozatímní ochranná cla, pokud zjistí, že růst dovozu způsobuje nebo by mohl způsobit vážnou újmu jejímu ocelářskému průmyslu.

EU v reakci na americká cla na ocel a hliník také zavedla vlastní cla na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (72,7 miliardy Kč), včetně například bourbonu a motocyklů. Se stížností se také obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek