EU prodloužila hospodářské sankce proti Rusku o šest měsíců

09.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie prodloužila platnost hospodářských sankcí zaměřených na určitá odvětví ruského hospodářství o dalšího půl roku. Platí tak do 31. ledna 2019. V tiskovém prohlášení o tom informovala Rada Evropské unie.

„Toto rozhodnutí bylo přijato v návaznosti na aktuální informace, které o stavu provádění minských dohod, s nímž jsou sankce spojeny, přednesli (francouzský) prezident Emmanuel Macron a (německá) kancléřka Angela Merkelová,“ uvádí se v komuniké. Nejvyšší představitelé členských států EU se s návrhy seznámili na summitu v Bruselu, který se konal 28. a 29. června, píše se dále.

„Rada uvedené rozhodnutí přijala písemným postupem, přičemž v souladu s pravidlem platným pro všechna podobná rozhodnutí tak učinila jednomyslně,“ upozornila rada.

„Tato opatření se zaměřují na finanční sektor, odvětví energetiky a obrany a oblast zboží dvojího užití. Původně byla zavedena 31. července 2014 na jeden rok v reakci na kroky Ruska destabilizující situaci na Ukrajině a v září 2014 byla zpřísněna,“ dodala rada.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek