Turecké rozhovory začnou podle plánu, tvrdí Rehn

09.08.2005

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn uvedl, že vstupní rozhovory s Tureckem začnou v plánovaném termínu 3.října, bez ohledu na to, zda Ankara před tímto datem uzná Kypr či nikoliv.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn dnes uvedl, že vstupní rozhovory s Tureckem začnou v plánovaném termínu 3.října bez ohledu na to, zda Ankara před tímto datem uzná Kypr či nikoliv. „Držíme se politického rozhodnutí na nejvyšší úrovni (Summitu EU), které určilo, že rozhovory o vstupu Turecka do EU začnou 3.října“, uvedl Rehn.

Na termínu zahájení rozhovorů se v prosinci 2004 dohodly evropské špičky. Kolem začátku zahájení rozhovorů ovšem v současné době panuje nejistota. Tu ještě více rozvířil francouzský premiér Dominique de Villepin, který uvedl, že unie nemůže začít vstupní rozhovory, pokud Turecko neuzná Kypr. Argumentoval tím, že do unie nemůže vstoupit země, která neuznává jeden z členských států. Ankara ovšem slovy svého premiéra Erdogana všechny další podmínky vstupu do bloku odmítá.

Oficiální podmínky k zahájení vstupních rozhovorů již Ankara splnila podpisem protokolu o rozšíření vzájemných vztahů na všech 25 členů Evropské unie, včetně Kypru. Tvrzení o neuznání Kypru, které je obsaženo v protokolu, tedy technicky zahájení rozhovorů nezamezuje. Podle Rehna byla otázka uznání Kypru velice intenzivně diskutována již na prosincovém summitu a všichni představitelé 25 členských zemí souhlasili, že uznání nebude podmínkou zahájení tureckých vstupních rozhovorů.

Ministři zahraničí členských zemí EU budou rámec vstupních jednání konzultovat na neformálním jednání na začátku září. Rehn ministry vyzval, aby respektovali ujednaný termín začátku rozhovorů. Potvrzení rámce rozhovorů je posledním formálním krokem pře začátkem rozhovorů. Jeho schvalování bude veřejné a členské státy mají poslední možnost uplatnit své právo veta na vstup Turecka do unie.

Podle Rehna bude neformální setkání tím pravým místem pro vyjádření zájmů a názorů členských zemí na rozšíření. Tvrdí, že Evropa potřebuje stabilní, demokratické a prosperující Turecko. Je to podle něj strategický záměr a jednání je klíčové pro jeho dosažení.

Názor veřejnosti na rozšíření EU není příznivý. Většina občanů EU je totiž podle průzkumu Eurobarometru vstupem Turecka do unie znepokojena.

Sdílet tento příspěvek