Mogheriniová: Pro EU jsou USA jednoznačně přítelem

16.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie jednoznačně počítá Spojené státy za svého přítele, řekla před jednáním ministrů zahraničí EU šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Také zástupci několika členských států evropského bloku dali při příchodu před dnešní schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem najevo, že vztahy mezi USA a Evropou pokládají za partnerské.

Místopředseda české vlády pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček novinářům řekl, že je dobře, že se helsinská schůzka odehrává. „Vždy je dobré vyjednávat. Žádná konkrétní očekávání nemám,“ podotkl.

Trump, který svým jednáním překvapil evropské partnery už minulý týden na summitu NATO, označil nedávno EU za nepřítele své země, především v souvislosti s obchodní problematikou. Americký prezident opakovaně poukazuje především na Německo.

„Bylo by celkem dobré, zeptat se ho, koho vlastně pokládá za přátele,“ poznamenala dnes Mogheriniová k Trumpovým výrokům. Evropské unii je podle ní zcela jasné, kdo jsou její přátelé. Změna americké administrativy přátelství EU a Spojených států podle ní neohrozila. „Jsme a vždy budeme přátelé a blízcí partneři. Ale ve světě máme také mnoho dalších přátel: Kanadu, Jižní Koreu, Japonsko – zítra (v úterý) s nimi podepisujeme obchodní dohodu – Austrálii, Nový Zéland,“ připomněla Mogheriniová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek