EU zavede cla na dovoz elektrokol z Číny

18.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie (EU) zavede od čtvrtka cla na dovoz veškerých elektrokol z Číny. Podle Evropské komise (EK) budou v rozmezí 27,5 procenta až 83,6 procenta, uvádí se ve věstníku EU. Evropští výrobci si v minulosti stěžovali, že čínští vývozci elektrických kol dosahují nižších cen díky vládním subvencím Pekingu. EK věc prošetřuje.

Číňané loni podle Evropského svazu výrobců jízdních kol (EBMA) ovládali zhruba třetinu trhu s elektrokoly v EU. Jejich ceny jsou v některých případech o polovinu nižší než u evropských konkurentů.

Podle údajů čínského celního úřadu zveřejněných na webu EBMA se dovoz čínských elektrokol do EU loni zvýšil o 83 procent na téměř 793.000 kusů.

V Evropě se ročně prodá kolem 20 milionů jízdních kol, z toho zhruba deset procent nyní tvoří elektrokola. Během pěti let by se jejich podíl mohl vyšplhat až na 25 procent.

Opatření proti levnému dovozu

Není to poprvé, co se mezi EU a Čínou schyluje k možnému konfliktu kvůli jízdním kolům. V prosinci 2016 EU obvinila Čínu, že pohřbila globální ekologickou obchodní dohodu, protože trvala na tom, že jízdní kola budou zahrnuta mezi zelené produkty, které nepodléhají clu. Již v roce 1993 byla uvalena antidumpingová cla na dovoz běžných jízdních kol z Číny do EU.

Uvalení cel na elektrokola je dalším z řady opatření proti levnému čínskému dovozu do EU. V minulosti se dotkla na příklad solárních panelů či ocele. Peking na ně vždy reagoval s velkou nevolí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek