Obchodní dohoda mezi EU a Mercosurem by mohla být v září

20.07.2018
Euroskop, čtk

Jednání o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a jihoamerickým obchodním blokem Mercosur jsou blízko konce a do finále by se mohla dostat na začátku září. Uvedl to včera argentinský ministr zahraničí Jorge Faurie. Jednání mezi EU a čtvrtým největším obchodním blokem na světě, který tvoří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay, trvají téměř 20 let.

„Cílem je dobrá dohoda, která, jak se domníváme, bude víceméně na konci srpna, v první části září,“ řekl Faurie po dvoudenním jednání ministrů ze zemí Mercosuru s evropskou komisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou.

Protože obchodní jednání se Spojenými státy po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem zamrzla, EU obrací pozornost na další velké ekonomiky. Podařilo se jí již uzavřít dohody s Japonskem a Mexikem a Mercosur je další na seznamu.

Úspory mohou být ještě výhodnější než u dohod s Kanadou a Japonskem

Pokud se týká snížení cel, mohla by to pro EU být zatím nejlukrativnější obchodní dohoda. Úspory by mohly být třikrát větší než u dohod s Kanadou a Japonskem dohromady. EU je však nervózní kvůli obavám z růstu dovozu hovězího a Mercosur váhá s otevřením svého průmyslu, včetně automobilového.

Podle Faurieho se podařilo dosáhnout zásadního pokroku v oblasti přání EU, jako jsou automobily a tzv. zeměpisné označení, které chrání názvy potravin a nápojů v EU. Určuje třeba, že sýr feta může být používán pouze u sýrů z Řecka a vyrobených převážně z ovčího mléka.

Největší překážkou podmínky dovozu hovězího

Obě strany měly v plánu uzavřít dohodu v prosinci v Buenos Aires. Nepodařilo se jim to, částečně kvůli tomu, že Mercosur odmítl kvótu nabídnutou EU na dovoz hovězího, protože ji považoval za příliš nízkou, napsala agentura Reuters. Malmströmová dodala, že obě strany dosáhly dobrého pokroku a řeší některé z nejobtížnějších otázek. „Jsme velmi blízko, ale nechci vám dávat datum, protože předtím jsem to nedělala,“ uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek