Evropě chybí textil z Číny

11.08.2005
Kvóty na dovoz některých položek čínského textilu do unie, které si vymohli evropští výrobci textilu, jsou na tento rok vyčerpané.

Až do konce roku se do Evropy nemohou dostat další čínské svetry nebo kalhoty. Dovozci a prodejci textilu se proto začínají bouřit. Nyní tlačí na Evropskou komisi, aby kvóty uvolnila, jinak jim hrozí nejen miliónové ztráty, ale také nebezpečí, že jim čínští výrobci odmítnou v budoucnosti dodávat, protože nemají jistotu, že zboží bude také odebrané. Nelze ani vyloučit, že by některé textilní zboží podražilo.

Zboží drží celníci

„Nemůžu prodávat, část zboží blokují celníci,“ svěřil se listu mluvčí firmy Gerry Weber International.
Peter Mandelson, komisař pro obchod, slíbil, že jeho úřad bude hledat kompromis. Rozhodnutí, jak to bude dál se systém kvót, by mohlo padnout začátkem září.
Mezitím bude komise hledat kompromis. Mandelson se zmínil o tom, že by například mohlo být do unie dovezeno zboží, které v Číně objednali a zaplatili obchodníci těsně před zavedením kvót. To by se mohlo týkat zásilek naloděných v Číně před 11. červencem. Další možností je volnější výklad kvót, uvedl podle internetového portálu Netzeitung komisař Mandelson. Jde třeba o možnost čerpání kvót příštího roku už letos. Ovšem o všech možnostech musí Brusel znovu vyjednávat s čínskou stranou.

Omezení chtělo i Česko

Kvóty na dovoz textilu

Sdílet tento příspěvek