Velitelství protipirátské operace EU se kvůli brexitu přestěhuje

30.07.2018
Euroskop, čtk

Velitelství evropské námořní protipirátské mise Atalanta u somálského pobřeží se kvůli očekávanému britskému odchodu z EU v březnu příštího roku přesouvá z Británie do Španělska a Francie. Rozhodly o tom dnes členské státy unie, které také prodloužily operaci do konce roku 2020.

Rozhodnuto dnes také bylo o 11,8 milionech eur (asi 300 milionů Kč), které pokryjí společné náklady na operaci v letech 2019 a 2020. Její velitelství se po brexitu z britského Northwoodu přesune do španělské Roty a francouzského Brestu. Ke stejnému datu se vedení operace ujme španělský viceadmirál Antonio Lacave, uvedla dnes Rada EU v tiskové zprávě.

Operace Atalanta přispívá od roku 2008 k odstrašování pirátů i zákrokům proti nim u pobřeží Somálska. Kromě lodí z členských států unie se do ní v minulosti zapojila například norská plavidla.

Členské státy EU dnes také o dva roky prodloužily mandát vojenské výcvikové mise EU ve Středoafrické republice (EUTM RCA) o dva roky – do 19. září 2020. Nově budou moci její příslušníci také radit nejen ozbrojeným silám v zemi, ale i kanceláři prezidenta a ohledně civilně-vojenské spolupráce také na tamním ministerstvu vnitra a četnictva. Ve Středoafrické republice se EU podobným způsobem angažuje od roku 2016.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek