Iacovu: Neuznání Kypru je zásahem do vnitřního práva EU

11.08.2005

Podle kyperského ministra zahraničí Iacova by Evropská unie měla začít na turecké neuznání Kypru okamžitě reagovat.

Kyperský ministr zahraničních věcí Jorgos Iakovu prohlásil, že neochota Turecka uznat vládu řecké části ostrova je provokativním gestem atakujícím samotnou podstatu Evropské unie. Turecko implantovalo neochotu uznat Kypr na konci května do protokolu, který rozšířil vztahy Ankary i na nové země Evropské unie. Podepsání dohody bylo posledním krokem, nutným pro zahájení tureckých vstupních rozhovorů.

Iakovu současně v rámci svého prohlášení odmítl spekulovat, zda by neuznání Kypru vedlo k tomu, že by Kypr nebo jiný členský stát EU, vetovala začátek přístupových rozhovorů plánovaný na 3.října.“Myslím si, že unie má právo reagovat, jde totiž o provokativní vyhlášení, které zasahuje do podstaty vnitřního právního systému unie,“ sdělil ministr novinářům s tím, že unie musí reagovat.

Ankara uznává jen kyperské Turky na severní straně středomořského ostrova. Ten je rozdělený od roku 1974, kdy na sever Kypru vpadla turecká armáda v reakci na pokus o převrat s cílem připojit Kypr k Řecku, který byl podporován tehdejším vojenským velením v Aténách.

Lídři EU na prosincovém summitu souhlasili se začátkem přístupových jednání s Ankarou 3.října 2005. Minulý týden však francouzský premiér Dominique de Villepin uvedl, že je nemyslitelné, aby Turecko začalo přístupové rozhovory o vstupu do unie bez uznání Kypru, který je členem unie od loňského května.

Sdílet tento příspěvek