Annan vyzval EU a Írán k pokračování diskuse

11.08.2005
Annan tak reagoval na krizi kolem jaderného programu Íránu, který ve středu odstranil pečetě z dosud uzavřených klíčových provozů jaderného zařízení v Isfahánu.

Generální tajemník OSN Kofi Annan ve středu vyzval Evropskou unii a Írán ke zdrženlivosti a pokračování v diskusi o íránském jaderném programu.

Annan tak reagoval na krizi kolem jaderného programu Íránu, který ve středu odstranil pečetě z dosud uzavřených klíčových provozů jaderného zařízení v Isfahánu, takže závod je nyní zcela provozuschopný. Západ se obává, že Írán by mohl vyrábět jaderné zbraně. Teherán se brání, že chce pouze vyrábět jadernou energii.

„Myslím, že je důležité, abychom se dostali z této slepé uličky, a věřím, že nejlepší cestou je pokračování v diskusi,“ sdělil Annan. „Doufám, že všechny strany upustí od jakýchkoli akcí vedoucích k další eskalaci (krize) a budou pokračovat u jednacího stolu,“ dodal.

Odstranění početí z klíčových prostorů v Isfahánu povolila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Organizace chce ovšem při dalším vyjednávání prosadit, aby se Írán zřekl vlastní výroby jaderného materiálu, se kterou svět spojuje možnost výroby atomové bomby.

Sdílet tento příspěvek