Británie vyzvala EU k uvalení dalších sankcí na Rusko

22.08.2018
Euroskop, čtk

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v úterý v projevu ve Washingtonu vyzval Evropskou unii, aby na Rusko kvůli případu použití nervové látky v Británii uvalila další sankce. Ruský prezident Vladimir Putin činí ze světa „nebezpečnější místo“, a proto by EU měla „stát po boku“ USA, které protiruské sankce zpřísňují, řekl Hunt podle agentury Reuters.

Hunt ve washingtonském Institutu míru prohlásil, že EU by stejně jako USA měla vyvinout na Moskvu větší tlak, aby ji přiměla držet se mezinárodních pravidel.

„Znamená to společným hlasem upozorňovat a reagovat na prohřešky, ať se stanou kdekoli a kdykoli, od ulic Salisbury po srdce Krymu,“ prohlásil podle Reuters šéf britské diplomacie ve svém prvním zásadním zahraničním projevu od chvíle, kdy v červenci nahradil ve funkci odstoupivšího Borise Johnsona.

Americké i evropské tajné služby tvrdí, že Rusko se vměšuje do domácích záležitostí, neboť se snaží ovlivňovat volební kampaně. Británie navíc obvinila Moskvu z otravy někdejšího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury, Rusko podíl na útoku nervovou látkou odmítá.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury RIA Novosti na Huntovu výzvu reagoval slovy, že Británie má o sobě příliš velké mínění a snaží se svůj pohled na Rusko vnutit Bruselu i Washingtonu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek