Německý ministr zahraničí chce rovnocenné partnerství s USA

22.08.2018
Euroskop, čtk

Německý ministr zahraničí Heiko Maas se vyslovil pro „vyvážené partnerství“ se Spojenými státy, v němž „budeme vytvářet rovnováhu tam, kde budou překročeny červené linie“. To platí především v sankční politice USA, napsal ministr v příspěvku zveřejněném v listu Handelsblatt.

Podle šéfa německé diplomacie jde o to „právně chránit evropské podniky před sankcemi“. Pro Maase to znamená v úzkém spojenectví s Francií a s dalšími státy Evropské unie zřídit platební systém nezávislý na USA, vytvořit evropský měnový fond a vybudovat nezávislý systém SWIFT, který zajišťuje mezinárodní platební styk. Kromě toho ministr požaduje digitální daň z příjmů amerických internetových společností.

„Je nejvyšší čas, abychom nově změřili naše partnerství,“ napsal Maas na adresu Spojených států. „Ne proto, abychom je opustili, ale abychom je obnovili a zachovali,“ dodal.

Zároveň se Maas přihlásil k vyšším výdajům na obranu. „Touto cestou se spolková vláda vydala,“ napsal. „Obrat ve výdajích na obranu je realitou,“ dodal s tím, že cílem je evropská bezpečnostní a obranná unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek