Komise plánuje urovnat spor s USA o dovoz vepřového masa

03.09.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise požádala členské země EU o mandát k jednání se Spojenými státy o urovnání dlouhodobého sporu u Světové obchodní organizace (WTO), který se týká importu vepřového masa. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Společně s americkou stranou plánuje Komise probrat fungování stávajícího systému kvót na dovozy hormonálně neupraveného vepřového masa do Evropské unie. Komisař pro zemědělství Phil Hogan to v tiskové zprávě vysvětlil snahou řešit problémy, které se stávající podobou kvót Američané mají. Řešení podle něj bude muset být pro obě strany uspokojivé a plně v souladu s pravidly WTO.

Podle Hogana by se rozhovory o věci měly vést „v duchu“ červencového washingtonského jednání předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Komisař v tiskové zprávě zároveň upozornil evropské producenty, že stávající kvóta bude zachována a bude se týkat jen produktů splňujících evropské zdravotní standardy a pravidla týkající se bezpečnosti potravin.

Podle úmluvy z roku 2009 může být do EU dovezeno 45.000 tun hormonálně neupraveného vepřového masa. Kvóta se netýká jen Spojených států, ale také dalších zemí, například Austrálie či států ze Střední Ameriky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek