Macron a Merkelová budou jednat v Marseille zejména o migraci

07.09.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V jihofrancouzském městě Marseille budou podle sdělení Elysejského paláce jednat mimo jiné o migrační krizi, celkové mezinárodní situaci, ale také o eurozóně a o digitálních technologiích.

Macron ve čtvrtek v Lucemburku řekl, že Evropská unie musí být solidární se svými jižními členy, tedy s Itálií a se Španělskem, kam nyní nejvíce míří migranti z Afriky. Unijní podpora má sloužit tomu, že tyto státy budou plnit své povinnosti, které jim z unijních pravidel v souvislosti s migrací plynou.

S premiéry Nizozemska, Belgie a Lucemburska Markem Ruttem, Charlesem Michelem a Xavierem Bettelem chce Macron na neformálním summitu EU k migraci koncem měsíce v rakouském Salcburku navrhnout konkrétní finanční podporu afrických zemí výměnou za jejich snahu co nejvíce migrační tlak na Evropu omezit.

Také Merkelová ve středu vyjádřila názor, že není možné veškerou zodpovědnost nechat zejména na Itálii, kam přijíždí velká část běženců mířících do Evropy. Andrej Babiš, který s kancléřkou v Berlíně ve středu jednal, naopak vyslovil názor, že jihoevropské státy migrační nápor zvládnou. Přerozdělování migrantů zachycených na moři mezi země EU český premiér odmítl a řekl, že unie musí hledat jiné řešení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek