Juncker navrhuje změny při rozhodování v oblasti diplomacie

13.09.2018
Euroskop, čtk

Zásadní změnu způsobu, jakým členské země rozhodují o klíčových otázkách v oblastech, jako je zahraniční politika či daně, prosazuje předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Místo nynějšího jednomyslného rozhodování členských zemí včera v projevu před Evropským parlamentem navrhl v určitých otázkách přechod k rozhodování kvalifikovanou většinou, kdy by část států mohla být se svým názorem přehlasována.

„Není správné, když může jeden stát vydírat další svým postojem k obnově zbrojního embarga vůči Bělorusku nebo, když jsou sankce vůči Venezuele o měsíce zdrženy, protože chybí jednomyslnost,“ prohlásil Juncker.

Komise proto podle něj navrhuje, aby se hlasování kvalifikovanou většinou používalo v konkrétních oblastech, jako jsou otázky lidských práv či civilní mise. „Podle stávajících smluv je to možné a věřím, že nastal čas začít tento ‚ztracený poklad‘ lisabonské smlouvy skutečně používat,“ poznamenal Juncker.

Oblast lidských práv či civilních misí

Komise následně zveřejnila dokument, podle kterého vyzvala šéfy států a vlád unijního bloku, aby o věci rozhodli nejpozději na summitu v rumunském Sibiu 9. května příštího roku. Umožnit by měli ministrům kvalifikovanou většinou rozhodovat o postoji EU k otázkám lidských práv na mezinárodních fórech, o uvalování sankcí a o rozhodnutích týkajících se civilních misí v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky.

Hlasování takzvanou kvalifikovanou většinou je nejobvyklejší způsob, jakým země EU rozhodují, používán je u čtyř pětin veškerých unijních právních předpisů. Návrh předložený komisí je schválen, pokud má podporu 55 procent členských zemí, nyní tedy 16 z 28, a podporují jej státy zastupující nejméně 65 procent občanů unie.

Jednomyslnost je nyní vyžadována v záležitostech, které jsou pro členské země citlivé – od členství v EU přes většinu otázek zahraniční politiky, financí, unijního rozpočtu a daňové problematiky po některé oblasti spravedlnosti, vnitřní bezpečnosti nebo harmonizace sociálního zabezpečení a sociální ochrany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek