Ministři podpořili posílení spolupráce s Balkánem a Libyí

14.09.2018
Euroskop, čtk

Ministři vnitra Evropské unie a zemí Balkánu se včera na vídeňské konferenci o bezpečnosti a migraci shodli na nutnosti posílit policejní spolupráci se zeměmi západního Balkánu. Vídeňské schůzky se zúčastnili také ministři ze zemí severní Afriky a jejich resortní kolegové ze čtyř států visegrádského uskupení se dohodli na finanční pomoci libyjské pobřežní stráži, která tak bude moci nakoupit čtyři hlídkové čluny. Českým novinářům to po rozhovorech řekl ministr vnitra ČR Jan Hamáček.

Vídeňská konference se konala pod názvem Bezpečnost a migrace – podpora partnerství a pružnosti. Český ministr vnitra zdůraznil, že Česká republika má se všemi zeměmi západního Balkánu podepsánu dohodu o policejní spolupráci.

Včerejší diskuse se však podle něj vedla o systémové spolupráci. Přáním České republiky podle Hamáčka je, aby policejní spolupráce s balkánskými státy fungovala na stejné kvalitativní úrovni jako policejní spolupráce mezi členskými státy.

Konkrétně jde o funkční výměnu informací a možnost vstupovat do databází DNA, registračních značek vozidel či otisků prstů, „aby balkánské země měly maximální podporu v boji proti kriminalitě i v boji s nelegální migrací“, řekl Hamáček.

V4 podpoří libyjskou pohraniční stráž

Kromě toho se ve Vídni zvlášť sešli ministři vnitra zemí visegrádské skupiny a podle Hamáčka se dohodli na tom, že každá z těchto zemí přispěje do fondu pro Afriku sumou 8,5 milionu eur (zhruba 217 milionů korun). Tyto peníze budou využity na boj s ilegální migrací.

„Dnes jsme se dohodli, že ve spolupráci s Itálií, která má na starosti tuto problematiku, tyto peníze půjdou na podporu libyjské pohraniční stráže,“ řekl včera Hamáček.

Peníze mají být použity na nákup čtyř hlídkových lodí a další část na provoz libyjské pobřežní stráže, na pohonné látky a údržbu lodí. „Je to konkrétní, a podle mě docela zásadní příspěvek zemí Visegrádu k řešení situace ve Středozemním moři,“ zdůraznil Hamáček.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek