Bulharské strany se dohodly na vládě široké koalice

16.08.2005

Nová koalice bude mít dvoutřetinovou většinu potřebnou pro úpravy ústavy nezbytné pro vstup země do EU v roce 2007.

Tři hlavní bulharské politické strany včera v Sofii podepsaly dohodu o vládě široké koalice. Sergej Stanišev, vůdce bulharských socialistů, se podle této dohody stává premiérem.
„Mými prioritami jsou vstup do Evropské unie, ekonomický růst a sociální zodpovědnost,“ prohlásil Stanišev při slavnostním ceremoniálu v bulharském parlamentu.

Dohodu o koalici podepsali kromě Staniševa odstupující premiér Simeon Sakskoburggotski, vůdce Národního hnutí Simeon II. (NDS II., pravý střed) a předseda strany turecké menšiny Hnutí za práva a svobody (DPS) Achmed Dogan.
Dohoda, která ukončila více než sedmitýdenní politickou krizi, má zajistit vládě podporu 169 poslanců. Jednokomorové Lidové shromáždění jich má 240. Tím by koalice měla dvoutřetinovou většinu potřebnou pro úpravy ústavy nezbytné pro vstup země do EU v roce 2007.

Podle dohody bude mít Bulharská socialistická strana, (bývalí komunisté), která zvítězila v červnových parlamentních volbách, osm ministrů, NDS II., která byla druhá, pět a DPS, která se již podílela na odstupující vládě, tři ministry.
Dva předešlé pokusy sestavit vládu ztroskotaly, protože se socialisté a centristé nedokázali dohodnout.

Sdílet tento příspěvek