Unie se bude snažit o silnější spolupráci s Egyptem

18.09.2018
Euroskop, čtk

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie budou tento týden v Salcburku mluvit o možnosti daleko silnější spolupráce s Egyptem, také v migrační problematice. V dopise, kterým premiéry a prezidenty unijního bloku na neformální summit pozval, šéf unijních schůzek Donald Tusk také navrhl zorganizovat v Káhiře počátkem příštího roku vrcholnou schůzku mezi EU a Ligou arabských států (LAS).

Vysoce postavený unijní činitel dnes připomněl, že pro Egypt je boj s převaděčstvím a pašováním lidí jasnou prioritou. „Kdyby všechny státy braly své povinnosti stejně vážně jako Egypt, příchody ilegálních migrantů do Evropy by se zastavily,“ poznamenal tento unijní diplomat.

Káhira výrazně posílila ochranu své námořní hranice a účinně hlídkuje i na hraniční čáře s Libyí, upozornil. Novinářům diplomat také připomněl, že se tak stalo bez významné finanční pomoci ze strany Evropské unie.

Tusk ve svém dopise před neformálním summitem v Salcburku uvedl, že letos nebyly zaznamenány žádné odjezdy migrantů z Egypta do Evropy, v roce 2016 přitom touto trasou cestovalo okolo 13.000 osob.

Chmelař: EU musí být v této oblasti aktivnější

Český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař při příchodu na dnešní jednání Rady pro všeobecné záležitosti v Bruselu novinářům řekl, že EU v oblasti musí být aktivnější.

„Víme, že například syrská krize, ze které pocházela největší část migrační krize v roce 2015, není záležitostí jen Sýrie, ale i okolních, zvláště arabských států,“ upozornil. Proto by vrcholná schůzka EU s LAS mohla podle něj být dobrou příležitostí pro dialog o tom, jak najít řešení právě třeba v Sýrii.

Tusk chce ve středu večer ostatní prezidenty a premiéry zemí unie informovat o své nedávné návštěvě Káhiry, kde byl společně s hostitelem neformální vrcholné schůzky, rakouským kancléřem Sebastianem Kurze

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek