USA jsou největším dodavatelem sojových bobů do EU

20.09.2018
Euroskop, čtk

Spojené státy nahradily Brazílii jako hlavního dodavatele sojových bobů do Evropské unie. Výrazné zvýšení evropského dovozu americké sóji bylo jedním z bodů červencové dohody, jejímž cílem bylo odvrátit obchodní válku. Vyplývá to ze statistik EU, z nichž čerpala agentura Reuters.

Za 12 týdnů do poloviny září se sojové boby z USA podílely na dovozu 52 procenty, přičemž meziročně se jejich import zvýšil o 133 procent na 1,47 milionu tun. Sóju Evropa potřebuje v množství vyšším, než dokáže vyprodukovat, především v zemědělské výrobě, zejména k výkrmu kuřat, prasat i skotu. Ročně doveze na 35 milionů tun této komodity.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v červenci slíbil Bílému domu, že Evropané budou v USA kupovat více sóji v rámci kroků k odvrácení hrozících cel na dodávky automobilů z EU do USA. Juncker rozhodl, že vývoj dovozu sóji z USA se bude sledovat každé dva měsíce.

Změny dovozních trendů jsou ale do značné míry výsledkem cenových pohybů na světovém trhu, podotýká agentura Reuters. Čína v červnu v rámci odvetných opatření vůči USA prakticky zastavila dovoz jejich sóji a evropským zemědělcům tím poskytla stimul, aby na nákup levnější americké sóji přešli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek