Evropský parlament zablokoval 70 milionů eur pro Turecko

02.10.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes odmítl odblokovat 70 milionů eur (1,8 miliardy korun) z unijních fondů, které jsou určeny Ankaře; peníze budou uvolněny až v případě zlepšení dodržování principů právního státu a demokracie v Turecku.

Unie se již loni v listopadu rozhodla 70 milionů eur pro Turecko převést do rezervy s tím, že dosáhne-li země dostatečného pokroku v oblasti právního státu, demokracie, lidských práv a svobody tisku, bude částka uvolněna.

Ve výroční zprávě z letošního dubna ale Evropská komise žádné zlepšení nezjistila. Navíc uvedla, že Ankara se výrazně vzdaluje od Evropské unie, obzvláště v oblasti základních práv a pojistek vyváženosti politického systému. Europoslanci dnes proto drtivou většinou 544 hlasů proti 28 peníze z rezervy uvolnit odmítli.

EU má v současné době s Tureckem komplikované vztahy. Ty se vyhrotily po pokusu části turecké armády zbavit prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana moci. Turecký prezident ze zosnování akce viní duchovního Fethullaha Gülena, jehož hnutí označuje za teroristické. Při zátazích proti údajným příznivcům Gülena byly mimo jiné zadrženy desítky novinářů a o místa přišly stovky úředníků, učitelů i policistů. Západní spojenci Turecka tvrdý postup tureckých úřadů kritizují s tím, že Erdogan se snaží využít puče jako záminku k potlačení opozice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek