EU zatím nemá z ptačí chřipky v Rusku přehnané obavy

17.08.2005
Evropská unie neplánuje zvýšit zásoby protichřipkové vakcíny v souvislosti s šířením člověku nebezpečného kmene ptačí chřipky v asijské části Ruska.

Evropská unie neplánuje zvýšit zásoby protichřipkové vakcíny v souvislosti s šířením člověku nebezpečného kmene ptačí chřipky v asijské části Ruska. Situací v Rusku je ovšem znepokojena a bude jí nadále monitorovat.

Rusko v úterý oznámilo, že v Čeljabinské oblasti na Urale na pomezí Evropy a Asie byl zaznamenán virus ptačí chřipky H5N1 přenosný na člověka, který si v Asii vyžádal od roku 2003 přes 50 obětí. Stejně tak ruské úřady varovaly před rizikem šíření viru H5N1 tažnými ptáky do Evropy a na jih směrem do Středozemí.

Podle agentury Reuters je ohrožena drůbež v okolí Černého moře – na Ukrajině a možná i v Bulharsku a Rumunsku. Členské státy unie mají podle nejmenované představitelky EK mají dobrý systém včasného varování a mohly by v případě ohrožení podniknout příslušná mimořádná opatření. Zatím ovšem nebyly zvýšeny počty vakcín.

Také podle českých úřadů se lidé v ČR ptačí chřipky bát nemusejí. Čeljabinská oblast „je tisíce kilometrů daleko, a i kdyby člověk nakažený touto nemocí přicestoval do Česka, nikoho nenakazí, protože nemoc se dosud nikdy nepřenesla z jednoho člověka na druhého, vždy jen z nakažené drůbeže,“ řekl ČTK hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Evropská unie již začátkem srpna zakázala kvůli ptačí chřipce dovoz drůbeže z Ruska a Kazachstánu. V praxi však téměř žádný obchod s drůbeží mezi oběma těmito státy a EU neexistuje.

Sdílet tento příspěvek