Europarlament odsoudil represe vůči novinářům v Bělorusku

04.10.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes na závěr čtyřdenního plenárního zasedání ve Štrasburku odsoudil represe vůči novinářům a nezávislým médiím v Bělorusku. Europoslanci také vyzvali Minsk, aby žurnalistům umožnil svobodně pracovat.

V usnesení, které není právně závazné, europoslanci konkrétně zmínili zablokování zpravodajské internetové stránky Charta 97 běloruskými orgány letos v lednu. Europarlament považuje takový krok za nepřijatelný. Charta 97 vznikla v roce 1998 na základě stejnojmenné deklarace obviňující režim prezidenta Alexandra Lukašenka z porušování ústavy. Hnutí se inspirovalo československou Chartou 77.

Europoslanci v usnesení kritizují i novelu zákona o sdělovacích prostředcích, která je využívána ke zpřísnění kontroly internetu. Vyslovili také politování nad tím, že Bělorusko pokračuje v represivní a nedemokratické politice nejen vůči novinářům, ale i právníkům, politickým aktivistům, ochráncům lidských práv a představitelům občanské společnosti. Takové počínání režimu podle europoslanců brání užšímu vztahu Minska s Evropskou unií.

Eurokomisařka Elžbieta Bieńkowská, která je zodpovědná za vnitřní trh, průmysl a podnikání, v dopolední debatě s poslanci prohlásila, že Evropská komise situaci na poli lidských práv v Bělorusku sleduje. Podle Bieńkowské je komise přesvědčená, že cesta k nápravě spočívá v posílené spolupráci, dialog s Minskem ale dosud ke zlepšení zákonů o médiích nevedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek