EU chce lépe sledovat finanční toky do Libye

16.10.2018
Euroskop, čtk

Členské státy EU budou hledat způsoby, jak by jejich centrální banky mohly lépe sledovat finanční toky související s nelegálním financováním libyjských ozbrojených skupin. Po včerejším jednání ministrů zahraničí zemí evropské osmadvacítky to novinářům řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Snahy evropských bank by měly přispět k tomu, že bude možné přesně určit, kdo se v souvislosti s děním v Libyi podílí na pašování, „ať už to je ropa, zbraně nebo lidské bytosti“, vysvětlila.

Náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Petříček, který by měl být v úterý jmenován ministrem, včera po jednání v Lucemburku ČTK řekl, že je třeba zamezit tomu, aby finance pašeráckých organizací přispívaly k eskalaci napětí v Libyi. „Je také třeba zajistit spravedlivé rozdělení legálních prostředků z ropy, aby tyto peníze mohla vláda použít na rozvoj země, stabilizaci,“ upozornil.

Podle Petříčka by měly státy a centrální banky vytvořit mechanismy, které umožní kontrolovat, jestli tyto nelegální výnosy nejsou „prané“ přes evropské banky a neslouží třeba k nákupu zbraní a prohlubování konfliktu. „Důležité také bude jednat se sousedy Libye, jako je Egypt, Tunisko a další země,“ uvedl Petříček.

Finanční příjmy z ropy

Mogheriniová připomněla, že základem mandátu evropské námořní operace Sophia je likvidace sítí převáděčů, mandát se ale například netýká možnosti odhalovat nelegální prodej ropy. EU chce ovšem ve spolupráci s OSN lépe vědět, jaké peníze a kde mohou mít dopad na „financování ozbrojených skupin, na politický vývoj či přímo na boje“, podotkla Mogheriniová.

„Libye je – pokud jde o přírodní zdroje – bohatá země,“ upozornila šéfka diplomacie EU. Klíčové je podle ní zajistit, aby se legální příjmy z těchto zdrojů transparentním způsobem dostaly tam, kam se dostat mají. Podle Mogheriniové tomu velkou část svého úsilí věnuje zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé a má v tom ze strany unie plnou podporu.

Ve svém přístupu k řešení libyjské situace je EU jednotná, zdůraznila šéfka unijní diplomacie. Hodlá i nadále plně podporovat politický proces vedoucí k prezidentským a parlamentním volbám. „Měly by být co nejdříve, ale v odpovídajícím bezpečnostním a politickém rámci,“ řekla.

EU má zájem na upevnění příměří

EU se hodlá kromě podpory politických změn i nadále soustředit na hospodářské reformy v zemi a na snahu zlepšit tamní bezpečnostní situaci. „Diskutovali jsme o tom, jak bychom mohli zvýšit naši podporu upevnění příměří,“ uvedla Mogheriniová.

Kromě pokračující operace Sophia, která nyní i cvičí libyjskou pobřežní stráž, je to také další mise pomáhající s ochranou hranic přímo v Libyi a rovněž další odborníci. „Svou přítomnost v posledních týdnech posilujeme, přes stávající složité okolnosti,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek