Druhým dnem pokračuje summit zemí Evropy a Asie


Úřad vlády, 19. 10. 2018

Druhým dnem dnes probíhá v Bruselu summit ASEM, který je největším setkáním Evropy a Asie za poslední dva roky. EU28, Norsko a Švýcarsko na straně Evropy diskutují s asijskými partnery témata zachování multilaterálního obchodního systému, konektivity nebo krizových regionů obou světadílů. Delegaci ČR vede premiér Andrej Babiš.

Asia-Europe meeting (dále jen „ASEM“) představuje neformální mezivládní proces ustavený v roce 1996 k podpoře dialogu a spolupráce mezi Evropou a Asií. Sdružuje celkem 51 zemí Evropy a Asie, jeho členy jsou také EU jako celek a všechny členské státy.

Hlavními principy fungování ASEM jsou flexibilita, rovnocenné partnerství a neformálnost, což jsou přednosti fungování této platformy, které oceňuje také ČR.

Oblasti spolupráce v rámci ASEMu

Působení ASEM zahrnuje tři pilíře (politický, ekonomický a socio-kulturní), čemuž odpovídá nejen agenda summitu, ale rovněž příprava tří výstupních dokumentů shrnujících působení ASEM. Draftování společných prohlášení přitom tradičně probíhá až do poslední chvíle.

Letošní summit bude příležitostí k potvrzení strategičtější role ASEM v oblasti global governance, podpory multilaterálního obchodního systému a konektivity. Právě konektivita je poslední dva roky jedním ze stěžejních tématem euro-asijské spolupráce. Rada pro zahraniční věci přijala dne 15. října 2018 závěry k příspěvku EU v oblasti konektivity, zdůrazňující podporu EU její udržitelné a multidimenzionální podobě.

EU kontinuálně posiluje svou politickou a obchodní agendu v Asii skrze rostoucí počet vyjednávaných či dokončených obchodních a investičních dohod. EU proto vítá fakt, že na okraj summitu proběhne podpis Dohody o volném obchodu a Dohody o ochraně investic se Singapurem, který je jedním ze strategických partnerů EU v Asii. Na okraj summitu ASEM proběhne také summit EU – Jižní Korea, která je rovněž strategickým partnerem EU. Diskuze lídrů se přitom zaměří zejména na denuklerizaci Korejského poloostrova, jadernou dohodu s Iránem nebo podporu volného obchodu. Prioritou EU je rovněž posílení implementace tří bilaterálních dohod, které EU s Jižní Koreou pojí a možný plán jednání o budoucí modernizaci FTA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek