EU vyzvala k zachování rusko-americké raketové dohody

22.10.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie dnes vyzvala Washington a Moskvu k dialogu, aby bylo možné zachovat rusko-americkou smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1987 (INF – Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty). Její vypovězení v sobotu ohlásil americký prezident Donald Trump. Zatímco Británie už v neděli krok Spojených států rozhodně podpořila, z Berlína dnes zaznělo, že německá vláda amerického záměru lituje. K opatrnosti nabádaly i Francie a Čína.

„Doufáme, že Spojené státy a Rusko povedou konstruktivní dialog, aby bylo možné tuto smlouvu zachovat,“ řekla dnes v Bruselu mluvčí Evropské diplomatické služby Maja Kocijančičová. Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta si o důsledcích amerického rozhodnutí musejí promluvit partneři v NATO. Německý ministr zahraničí Heiko Maas už v neděli uvedl, že USA by si měly tento krok rozmyslet s ohledem na možné následky.

Francouzský prezident Emmanuel Macron si v neděli s Trumpem telefonoval a během rozhovoru zdůraznil, že klíčová smlouva z dob studené války je pro evropskou bezpečnost a strategickou rovnováhu důležitá, prohlásil dnes Elysejský palác.

K rozvaze dnes vyzval také Peking. „Chci zdůraznit, že mluvit v této souvislosti o Číně je zcela mylné,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Podle agentury AFP tak patrně reagovala na slova vlivného amerického republikánského senátora Lindseye Grahama, který v neděli řekl, že Rusové raketovou smlouvu nikdy nedodržovali a že Číňané pro ně vyvíjejí zbrojní programy. Čína signatářem smlouvy není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek