Unie o rok prodloužila své sankce vůči Venezuele

06.11.2018
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie dnes o rok prodloužily svá sankční opatření vůči Venezuele. Do 14. listopadu 2019 tak bude dál platit zbrojní embargo a zákaz vývozů zboží a technologií, které by mohly sloužit k vnitřní represi. Cesty do EU má zakázané a evropský majetek zmrazený celkem 18 jednotlivců, kteří jsou ze svých oficiálních funkcí odpovědní za porušování lidských práv a podkopávání demokracie a vlády práva jihoamerické zemi.

Podle tiskové zprávy EU mají sankce za cíl podpořit demokratické kroky, které by vedly k politické stabilitě v zemi a umožnily řešit potřeby tamních obyvatel. „Sankční opatření jsou cílená a pružná a nemají za cíl poškodit venezuelské obyvatelstvo,“ upozornily země unie.

EU opakovaně zdůrazňuje, že je připravena pomoci najít demokratickou a pro všechny přijatelnou cestu z nynější komplikované krize pomocí na skutečné výsledky zaměřeného vyjednávání. To se ovšem musí odehrávat v dobré víře a musí se jej účastnit všechny relevantní venezuelští činitelé.

O Venezuele už polovině října jednali unijní ministři zahraničí. Unie hodlá hledat cestu k možnému vzniku kontaktní skupiny, která by – při dosažení potřebných podmínek – mohla pomoci vnitrovenezuelský dialog zprostředkovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek