Spor EU s Čínou o textilní výrobky se prohlubuje

23.08.2005
Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že se podíl Číny na evropském trhu s textilem se v roce 2007 zvýší na 31,4 procenta. Evropské firmy již nyní výrazně strádají.

Podíl Číny na evropském trhu s textilem se v roce 2007 zvýší na 31,4 procenta z loňských 12,4 procenta. Informovalo o tom na svých internetových stránkách čínské ministerstvo obchodu. Podle posledních statistik se v prvním pololetí letošního roku zvýšil vývoz textilu z Číny do EU o 130 procent na 8,65 miliardy dolarů.

Odhad vychází z nedávné dohody mezi Čínou a Evropskou unií, podle které byl růst dovozu čínského textilu do zemí EU do roku 2007 omezen na 8,5 až 12,5 procenta ročně. EU musela v lednu uvolnit bariéry na dovoz textilu z rozvojových zemí. Prudký příliv zboží z Číny však mobilizoval evropské textilní výrobce a vlády Francie a Itálie k prosazení nových ochranných bariér.

Podle červnové dohody se Čína zavázala k omezení růstu vývozu u deseti položek zboží maximálně na 12,5 procenta. Nově stanovené kvóty však byly po několika týdnech u některých položek vyčerpány a obchodníkům nyní hrozí, že před podzimní a zimní sezonou nedostanou již smluvně dohodnuté a zaplacené dodávky.

V polovině července dosáhl svého limitu dovoz svetrů a později také kalhot. Minulý týden na stanovený limit narazil i dovoz halenek. Předpokládá se, že v nejbližších dnech překročí červnové kvóty i dovoz podprsenek, triček a plátna. Podle Bruselu u těchto kategorií dosáhl dovoz již 90 procent domluvené kvóty.

Textilní firmy v severní Evropě prodělaly v posledních letech transformaci z producentů na návrhářské a obchodní řetězce a zavedení kvót je těžce poškozuje. Severoevropské země nyní podle Financial Times musejí platit za liknavost a krátkozrakost svých jihoevropských protějšků, kteří nerestrukturalizovali, přestože se na zrušení kvót mohli připravovat celých deset let.

Sdílet tento příspěvek