Reformy přijmeme do konce září, tvrdí Bulhaři

24.08.2005

Nová bulharská vláda chce podle ministra zahraničí Ivailo Kalfina přijmout všechny reformy, důležité pro vstup země do EU do konce září.

Nová bulharská vláda chce podle ministra zahraničí Ivailo Kalfina přijmout všechny reformy, důležité pro vstup země do EU do konce září. Má tedy v úmyslu zlikvidovat všechny pochybnosti týkající se vstupu Bulharska do unie v roce 2007. Informovala o tom agentura Reuters.

Sedm týdnů politického bezvládí po červnových parlamentních volbách způsobilo skluz v programu schvalování potřebných norem. Bulharsko musí nyní před klíčovou říjnovou hodnotící zprávou EU přijmout 22 zákonů. Podle Kalfina stojí v cestě přijetí zákonů pouze „malá technická opatření“. Je podle něj důležité, aby výsledky práce bulharské vlády byly vidět co nejdříve.

Vstup Bulharska do EU je naplánován na 1.ledna 2007. Evropští představitelé očekávají, že případné odložení termínu z důvodu nepřijetí reforem, by nebylo učiněno v rámci hodnotící zprávy, ale až po únorovém summitu. Mezi nejdůležitější kroky, které musí bulharská vláda učinit, patří zejména reforma soudnictví a přijetí opatření na snížení korupce a kriminality.

Sdílet tento příspěvek